Musica del Seicento is een internationaal ensemble. Het speelt voor u in volledige bezetting zoals in de zestiende eeuw aan de hoven gebruikelijk was. Alleen in uitvoeringen aan zeer voorname hoven werd deze bezetting gebruikt. Het ensemble is samengesteld zoals de bronnen uit het beroemde Syntagma Musicum van Michael Praetorius in 1619 dat voorschrijven.
Musica del Seicento is uniek. Het ensemble bestaat voor het grootste deel uit snaarinstrumenten uit de zestiende eeuw zoals luiten, theorben, citterns, klavecimbels, gamba’s en violen. Dit levert magnifieke klanken en beelden op.

Muziekfragmenten  

Zoals u aan het muziekfragment kunt horen weerspiegelen de werken de grandeur van de belangrijkste en rijkste plaatsen en koningshoven in Europa aan het eind van de 16de en het begin van de 17de eeuw. In een koor werd eind 16de eeuw voornamelijk gemusiceerd met één zanger per partij in plaats van meerdere zangers per partij. Een koor bestond dus vaak uit enkele solisten die daardoor zeer virtuoos en flexibel konden zingen.
Het orkest, dat voor een groot deel uit een luiten-consort bestond, was groots en erg aantrekkelijk om te horen en om te zien. Luiten-consorts bestonden uit zoveel mogelijk verschillende soorten tokkel-instrumenten. Luiten in allerlei formaten en vormen zoals pandora’s, chitarrones, colasciones, theorbes, citterns, maar ook harpen en klavecimbels hoorden daarbij. Deze begeleidende instrumenten zorgden voor een wolk van getokkelde klanken om de zangers en de melodie-instrumenten zoals violen en gamba’s heen. Een magnifieke klank.